Документалният филм на канедаца Даниел Роер за Алексей Навални - Навални, продукция

...
Документалният филм на канедаца Даниел Роер за Алексей Навални - Навални, продукция
Коментари Харесай

Отровата винаги оставя следа: Документалният филм Навални ще е достъпен в HBO Max

Документалният филм на канедаца Даниел Роер за Алексей Навални - „ Навални ", продукция на HBO Max и CNN Films,  ще бъде наличен за гледане у нас в стрийминг платформата HBO Max от четвъртък, 26 май.

Филмът за съветския опозиционер Алексей Навални към този момент направи премиерата си на фестивала „ Сънданс “. Подлзаглавието на продукцията е " Отровата постоянно оставя диря ".



90-минутната продукция за най-големия критик на Путин е снимана в Германия в края на 2020. По това време Навални се възстановявава от отравянето с нервния сътрудник Новичок. Руският опозиционер оцеля след припадането в самолета над от Томск до Москва, само че беше върнат към живота първо от незабавните медици в Омск, след това и от лекарите в берлинската клиника „ Шарите “.

Сега се намира в пандиза, откакто през 2021 г.  се завърна непринудено в Москва

Даниел Роър е снимал опозиционера, брачната половинка му Юлия и най-близките хора от екипа му. Най-необикновената сцена във кино лентата е моментът, в който Навални се обажда на един от членовете на отряда, за който се твърди, че е взел участие в покушението против него. Постановката е повече от сполучлива – опозиционерът се преструва на сърдит началник от службите за сигурност и кара мъжа да му разкрие редица елементи към покушението.

„ Спомням си, че просто си споделих, че би трябвало да сме сигурни, че ще имаме запис и да се концентрираме. Това е най-важното нещо, което можеш да заснемеш в целия си живот “, споделя канадският режисьор Роър в изявление за Hollywood Reporter. „ След диалога всички полудяхме. Тичахме в близост като пилета с откъснати глави. Казах си: „ Веднага би трябвало да смъква фрагментите. Да се обадим ли на полицията? Достатъчно предпазена ли е къщата? “.

През декември стана ясно, че най-малко 8 сътрудници, работещи за съветската Федерална работа за сигурност (ФСБ), са отровили опозиционния водач през август 2020, като са го преследвали още от 2017.

Това разкриха от платформата за проверяваща публицистика Bellingcat. Русия към момента отхвърля присъединяване в нападението макар разкритията, самопризнанията и отчетите на самостоятелни лаборатории за офанзивата с Новичок.

Във кино лентата взе участие и Христо Грозев от Bellingcat. Първоначално Даниел Роър е имал проект да снима филм на друга тематика с него, само че българският публицист потегля по следите на причинителите на нападението против Навални. Купува телефони и записи от самолета от съветския „ dark web “ и по този начин попада на 8-те чиновници на ФСБ, следели опозиционера и брачната половинка му Юлия.



Въпреки всичко, което знае за службите в Русия и за ролята им в опита за убийството му, Навални се завръща в Русия на 17 януари 2021 година. Той е задържан незабавно след кацането си в Москва. 

„ Да имаш място на първия ред, до момента в който снимаш този филм, беше прекарване, изменящо живота. Благодарен съм на HBO Max и CNN Films за тяхната непоколебима поддръжка и техния ангажимент да дадат голяма платформа на невероятната история на един човек и неговата битка против властническия режим ", споделя режисьорът Даниел Роер. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР